Klapa Cambi osnovana je 1986. godine i od tada djeluju u sastavu KUD-a “Cambi” iz Kaštel Kambelovca. Naziv potječe od prezimena plemićke obitelji Cambi. Klapa postaje široj publici poznata 1991. godine svojim prvim nastupom u Omišu na Festivalu dalmatinskih klapa. Jedna je od najpoznatijih i najboljih dalmatinskih klapa te je kroz niz godina svog djelovanja zaslužila niz nagrada i priznanja među kojima izdvajamo:

– apsolutni pobjednik međunarodnog festivala u Veroni 1998.
– Apsolutni pobjednici i osvajači Grand Prixa na 3. svj. Prvenstvu zborova u St. Petersburgu 2009
– Jedina klapa koja je peterostruki pobjednik festivala dalmatinskih klapa Omiš
– Višestruko nagrađivana na festivalu Večeri Dalmatinske pisme 1999, 2000, 2004, 2008, 2009, 2010
– nagrada grada Kaštela 1998. za ukupan doprinos u kulturi i očuvanju baštine
– dobitnik ukupno 10 Porina – najvećeg hrvatskog glazbenog priznanja (2000,2002,2005 i 2007,2008,2012)
– Višestruki dobitnici nagrada na Šibenskoj šansoni 2008, 2009 i 2010, 2017, 2018 i pobjednici 2011 godine.
– Osvajači Grand Prixa Festivala Dalmatinske šansone u Šibeniku za 2008, i 2009 godinu.

Svakim svojim nastupom klapa Cambi vrhunskim izvedbama, pjevajući tradicionalne dalmatinske i zabavne pjesme, uspjela je ostvariti sklad dalmatinske glazbene baštine i suvremenih glazbenih kretanja. U nastupima klape Cambi osjeća se iskrena ljubav prema klapskom pjevanju što dodatno doprinosi kvaliteti njihovog izričaja, promicanju izvorne klapske pjesme izvedene na suvremeni način i proširuje krug slušatelja i gledatelja.

Klapa je u tome uspjela zbog svježine i originalnosti; zbog jednako sugestivnih izvedbi vremešnih standarda dalmatinske pjesme, «baštinskog materijala» ili klapskih himničkih evergreena, ali i neponovljivih interpretacija pop-rock materijala Zlatana Stipišića- Gibonnija“, kao i drugih poznatih autora, a u novije vrijeme se i to vrlo uspješno dokazuje i u popularnoj glazbi sa vlastitim skladbama. U tome su se stilski etablirali, jednako moderno u odnosu na druge klape, kao što su to uvijek činili.

Njihove pjesme Ne more mi bit. Kriva karta, Dugo nije pala kiša, Popucale rebatine, Od zipke do križa, Jedna rič, Sad kada došla si… pojedinačno za sebe imaju nekoliko milijuna slušanja na popularnom servisu Youtube, a na Dalmatinskim radio postajama u posljednje imaju 4 hita godine u području popularne glazbe.

Klapa Cambi zavrjeđuje punu pažnju kao jedini klapski crossover proizvod primjeren novom tisućljeću u kojega, izlišno je i kazati, Cambi donosi i prtljagu najboljih iskustava klapske tradicije, ali i senzibilitet pop zvijezda svjesnih sadašnjeg i vremena i prostora.

U 2011 godini, slaveći 25 godina neprekidna rada, održali su niz spektakularnih koncerata diljem Hrvatske, među kojima teba izdojiti onaj Splitsku, na Poljudu ispred 15 000 ljudi, čime su postali klapa koja je održala samostalni koncert pred najbrojnijim auditorijem ikad. Njihova najnovija uspješnica – OD ZIPKE DO KRIŽA, vrlo brzo postale je prihvaćena kao moderna himna Dalmacije.

2013 godine klapa Cambi otvara još jedna glazbena vrata drugim klapama i hrvatski izvođačima. Kao prva klapa odlazi u USA i Kanadu i daje koncerte pred američkom ali i iseljeničkom publikom. Ujedno iste godine drži i velike koncerte u Rijeci (dvorana Mladost), Zagrebu (Dom Sportova), ali i preuzima vođenje i revitalizaciju festivala Večeri Dalmatinske pisme, koji je zbog financijskih problema zapao u pred-stečajne neprilike. Od toga vremena Klapa više ne nastupa na festivalu kao aktivni natjecatelj, već kao domaćin.

2013 godine, klapa Cambi dobiva i PORIN-a za najbolji album zabavne glazbe: OD ZIPKE DO KRIŽA.

2015 godine klapa izdaje album AKO TAKO TRIBA BIT s novim pomlađenim sastavom klape, a 2016 godine povodom 30 GODINA klape održava i slavljenički koncert u Lisinskom, Kaštelima kao i prigodno antologijsko izdanje 30 Godina klape, dvostruki CD.

U svojim nastupima na Šibenskoj Šansoni 2017 i 2018, klapa je osvojila 3 nagradu publike. Dok je paralelno nastavila s samostalnom, van festivalskom promocijom svojih singlova među kojima su i dueti s domaćim poznatim glazbenicima: Miroslav Škoro, Hari Rončević.

2020 godine, usprkos svim problemima koji su zatekli glazbenika klapa objavljuje album: DAJ DA BUDEM TVOJ. 15-ti nosač zvuka u Klape Cambi.

DISKOGRAFIJA KLAPE 

Lipa slika
Cambi
Klapa Cambi u Lisinskom
Svitlo jubavi
Sve najbolje
20 godina klape Cambi
Cambi i prijatelji
Ne more mi bit
Prava karta
Poljud – Live
Od zipke do križa
Ako tako triba bit
30 godina
Daj da budem tvoj

KLAPA CAMBI SU:

Eduard Šegota 1. tenor
Jozo Delaš 2. tenor
Duško Britvić 2. tenor
Mislav Biočina bariton
Hrvoje Lozančić bas-bariton
Dino Šimera bas

Predsjednik društva – Ante Perišin – Tončika