Cleveland - Gdje smo to mi!?

April 18, 2013

21 01 2013 - Etapa 3 – Cleveland.

Nakon koncerta u Pittsburgu krećemo odmah ujutro za Cleveland. Isti dan je koncert. Po putu počinje zimsko vrime. Kontinentalno, ladno, snježno sve ono što mi nismo navikli. Istina… lani smo to doživili prvi put otkad pamtim u svom rodnom kraju, Dalmaciji. Obzirom na zadatke koji nas čekaju, ne veselimo se zimskim radostima, ali gledamo zavidno…da smo sad negdi na odmoru…valjali bi se ka mala dica. Cleveland nad dočekuje u snijegu, vani je -10. A opet…treba poć vanka nešto pojest. Gledamo oko sebe nigdi nikakvog dućana trgovačkog centra… ljubazni gospodin iz apoteke u koju smo svratili po sirup za kašalj nam govori da nije ni čudo da ne vidimo trgovačke centre…oni su pod zemljom. Informacija zvuči sasvim logično. Odlazimo u centar i razgledavamo…sve je bolje nego da smo u sobi u hotelu. Nije dobro da se letargija, tromost uvuče u nas. Treba biti živ na bini. U centru bar možeš šetat, toplo je i nađe se koji komad robe, suvenir…a treba i jesti. Sve je puno restorana brzog tipa…teryaki piletina, hamburgeri, subway, …opet nigdi ništa žlicom… kad ono Sussy soup… juha… Jupiiii! Idemo pojest juhu…to je ono šta nam najviše nedostaje.

Tu smo se preporodili. Velik izbor gustih, krepkih juha…njam njam. Natukli smo se toga i svi otišli sritni. Kad je kasnije došla večera u backstage ( chicken nougets, pomfri…) nitko se nije za tim ni okrenija. Bolje je nekad bit gladan nego se trpat smećem.

Tonske probe prolaze jako nervozno. Glavni tonac, Amerikanac je jako nervozan, arogantan a i ne zna šta bi s nama. Nitko mu nesmi ništa reć jer je zaštićen ka medvid sindikalnim pravima. Razumimo mi potrebu da se radnici zaštite, ali ovo je otišlo u drugu krajnost. Svi su spori, lijeni…teško je završit tonsku probu, a već sam ranije pisao o njihovim zagarantiranim pauzama. Uvjeti na bini su pravo razočarenje. Imamo samo 2 monitora za klapu i to jako loša, tamburaški sastav nema svoj monitor. Oni ne čuju klavir klapu jer nemaju monitor, mi ne čujemo njih u monitore nego preko pozornice, klavirist ne čuje njih u monitor već samo preko cijele pozornice… bit će jako teško. Lako za prvi dio koncerta u kojem pjevamo acapela i izvorne napjeve. To možemo i bez monitora i bez zvučnika ako treba. Vokalno smo potentni dovoljno i u formi. Ali ovo ostalo… nema nego stisnit zube i pomoć se dugogodišnjim iskustvom, prekaljenošću.

Na početku koncerta iznenađenje. Došla nas je pozdraviti i predstaviti američkoj publici TAJČI. Legendarna Tajči. Nije joj bilo teško voziti 4 sata od mjesta gdje živi do Clevelanda. Iako Zagorka, rekla je da ju zanima ono šta radimo. Toplim riječima predstavila je naš rad američkoj publici, spomenila da se stari jezik, kojim se više praktički i ne govori čuva kroz klapske pisme. Jako koncizno i vedro uputila nas je u koncert. Dalje je bilo sve na nama. Ostatak koncerta ista priča. Nema popusta, nema šarmiranja…samo pismom se može kupiti publika. Na kraju koncerta, kad nam je ponestalo dogovorenih pjesama za bis. Improvizirali smo. Tonka – Rajka Dujmića u obradi našeg maestra Vinka Didovića. Pjesma s kojom smo lani osvojili Grand prix na festivalu Večeri dalmatinske pisme u Kaštelima. Tom pjesmom za kraj, osvojili smo i publiku do kraja.

Nakon koncerta, više nego nakon prethodnih koncerata bilo je susreta s ljudima. Neki od njih posjetili su Dalmaciju turistički, susreli su se s klapskom pismom kao dijelom turističke ponude. Taj zvuk privukao ih je da dođu koncert. Podijelili su svoje zadovoljstvo s onim što su čuli od nas. Nadam se da će opet doći na koncert…kad iza nas dođu i druge klape. To i jest naš zadatak – pripremiti put.

Pozdravljaju vas:

Ed, John, Jack, Al, Peter, Jervoye, Andrew i Dean , klavirist: Anthony i maestro Vincent

;-)

Comments

2 Responses to “Cleveland - Gdje smo to mi!?”

 1. Ruby on May 17th, 2015 3:50 pm

  I haνе learn several excellent stuff ɦere.
  Definitely worth bookmarking fߋr revisiting. I wonder how much attempt you ѕet
  to create any ѕuch fantastic informative website.

  Feel free tо visit my web blog: terapeuci (Ruby)

 2. Mc Koringa - Funk Convocacao - Funk on June 20th, 2015 9:10 pm

  Mc Koringa - Funk Convocacao - Funk 2015

Got something to say?