Putevima naših predaka

March 9, 2012

CAMBI snima reportažu o spotu ”OD ZIPKE DO KRIŽA”

Proslavljena Klapa CAMBI iz Kašel Kambelovca nastavlja svoju koncertnu turnneju pod nazivom ”Od zipke do križa” po cijeloj Hrvatskoj i susjednim zemljama. Kratku stanku od koncerata napravit će u nedjelju, kada se snima zanimljiva reportaža o spotu ”Od zipke do križa”.

Klapa Cambi (Kaštel Kambelovac) svojim je Bogom danim glasovima utrla neizbrisiv trag u povratak i ostanak najljepše nam glazbene baštine, klapske pisme, na ove prostore. Njihove su pjesme kvaliteta koja se ne propitkuje. U moru glazbenih nagrada, strši snagom vječne i neizbrisive ljubavi prema njihovoj i našoj Dalmaciji spot za pjesmu, ‘Od zipke do križa’. U spotu su izmješani kadrovi Stasenkova dokumentarnog filma o Dalmaciji snimljenog 1976. godine  o izgradnji puta do zaseoka Rodići u srcu Poljičke republike i  nove recentne snimke u coloru kao odmor od duotona. Ovo je priča o trudu i ponosu čovjeka rođenog u dalmatinskom kršu.

Ovo je priča o korovu, kamenu i drači koju je trebalo iskrčit da se ne umre od gladi. Ovo je priča o Dalmaciji kakve više nema. Stasenko je kad je snimao film tražio ljude koji ‘dobro činu suozid’. Tada ih je našao. Bi li to mogao i danas?

Javnosti je ovaj dojmljiv i do savršenstva pogođen spot postao zanimljiviji kad se otkrilo da su neki ljudi s tog povijesnog filma još živi. Upravo zato klapa Cambi odlazi u taj zaseok dalmatinske zagore kako bi snimili reportažu o tim ponosnim i vrijednim ljudima, danas starcima koji su gradili i izgradili Dalmaciju i dali nam ju na bezuvjetno čuvanje, čuvanje ne samo materijalne kulturne baštine nego i one nematerijalne kao što je to lijepa, neponovljiva dalmatinska klapska pisma.

Pjesma puna neskrivenih emocija, pjesma naše povijesti i sadašnjosti, ”Od zipke do križa”, za koju je klapa Cambi dobila i ”Zlatnik godine”,  postala je njihov zaštitni znak, a neumorno raste i broj klikova na youtube-u za spot istoimene pjesme,  koji se već davno broji u miljunima.

Comments

Got something to say?