Iz Slobodne Dalmacije - o Poljudu

August 19, 2011

18.08.2011. | 14:04

slavljenički SAMOSTALNI nastup Kaštelanskih slavuja na poljudu

PISMA NAŠA Cambi - 25. rođendan

Ime klape Cambi već četvrt stojeća je sinonim za dobru pjesmu, koje prate i brojne nagrade pa ovim slavujima iz Kaštel Kambelovca mnogi tepaju kako su upravo oni najnagrađivanija klapa u Hrvata! To se može suditi i po obljetnici njihovog 25. rođendana, koju su započeli u Zagrebu sa jednim planiranim koncertom, no kako su karte “planule” u sekundu Cambijevci su još jedan dan ostali u metropoli i sutradan opet pjevali pred prepunim gledalištem.

- Početak serije koncerata kojima smo obilježili 25-godišnjicu rada bio je u Zagrebu. I stvarno možemo reći - dobar početak turneje. Nakon Zagreba, live TV prijenos koncerta i sjajna atmosfera – u samu priču o njihovoj rođendanskoj godini uveo nas je Hrvoje Lozančić, ispred klape Cambi - Nakon toga nismo stali ni uhvatili daha. Obišli smo lijepi našu od Dubrovnika pa do Nijemaca na samom istoku Slavonije.

No dokazati se doma pred domaćom publikom bio je poseban izazov za ove momke vrhunskog glasa, pa su nam mnogi od njih priznali kako ih je tresla i trema, unatoč do sada stotinama odrađenih koncerta, uoči tog nastupa u Kaštel Kambelovcu 10. srpnja.

- Naravno kako je poseban trenutak za nas bio upravo taj rođendanski koncert u Kambelovcu, na pozornici ispod Tikvarina. Poseban, svečan ali i težak koncert. Težak jer tu smo domaći, a najteže je impresionirati domaći svit. Jer ipak moramo priznati kako je klapa jako malo koncerata održala u Kambelovcu. Proslavila je svoje misto na svoj način – hodajući i pjevajući okolo po svitu – naglašava bas Hrvoje te ističe samostalni koncert klape Cambi na splitskom Poljudu planiran za 28. kolovoza.

- Bit će to stvarno kruna proslave obljetnice, četvrt stoljeća uspješnog rada bit će na Poljudu, na koncertu u velikom stilu, sa sjajnom video i audio produkcijom. Pomno smo birali goste, koji će se uklopiti u naš nastup, a naš generalni plan je retrospektiva rada klape. Ujedno ovo bi trebao biti najveći koncert jedne klape u povijesti. Svojevrsni rekord jedne klape. Klapa je u formi, u pravom sjaju, a zaista ima što ponudit.

Očekujem i veliki dolazak Kaštelana koji s pravom štuju ime Cambi kao svojinu, a navala na karte je već počela - već zovu prijatelji iz Slovenije i pitaju za rezervacije, neki “Zagrepčani“ podešavaju godišnji odmor. Jer ovo je zaista koncert koji se ne triba tek tako propustiti – pojašnjava Hrvoje, otkrivajući nam kako momci u ‘crnome’ nemaju nekakve specijalne pripreme za ovaj koncert za pamćenje.

Kako su već nastupali na koncertima s preko 10.000 ljudi, no kako se sada ipak radi o “njihovom“ koncertu. Sve je onda – drukčije!

- Nema alibija i nema prostora za skrivanje. Veliki prostor i velika očekivanja! Očekujem, zapravo nadam se, rekordnoj posjeti, baš kao što je to bilo i 2001. godine kada je Cambi na splitskim Gripama privukao tada, nezamislivih 6500 ljudi. Bio je to prvi koncert takvog tipa od strane jedne klape.

No osim klape, pjevača i voditelja mnogi su dobro podmetnuli leđa za ovu klapu, od institucija do pojedinaca. Klapa ima pristojne uvjete za rad, skromne vlastite prostorije, pomoć za plaću maestra, poneka sponzorstva. Zato momci svakako ističu lik i djelo Tonija-Tončiku Perišina, tatu i mamu ove klape, čovjeka koji je ne štedeći se puno toga dao i daje za ovu klapu: od novaca pa do ljubavi, savjeta, mudrosti…

- Nemjerljiva je uloga našeg Tončike. Zatim tu je naravno i dugogodišnji predsjednik društva Tonči Bezić, koji je dugo godina na čelu društva te je svojim angažmanom osigurao uvjete za rad ali i poslovnu etiku koja je od Cambija stvorila instituciju. Izuzetno važan je bivši voditelj klape profesor Rajmir Kraljević jer njegovim dolaskom Cambi je postao kvalitetan i avangardan klapski proizvod. Veliki je trud, rezultat i pečat ostao iza njega.

Osim dobrih pjesama za “dušu i tilo”, Cambi godinama “odgaja” i vrhunske tenore - od Nenada Kere, Špira Jurića, a sada je na toj poziciji momak iz Crikvenice, kaštelanski zet, Eduard Šegota.

- Okušali su se mnogi na toj poziciji, čak i neki estradnjaci prije par godina: Igor Cukrov, Ivo Amulić, Ićo Sikirić…sve sjajni pivači. Ali bit prvi tenor u klapi poseban je opis posla. Morate bit vođa, pivač, muzikalan, pribran, drzak pjevački, bogatog glasa, ali i ne bit prevelika “primadona“.

Za bit I tenor Cambija morate biti nenadmašan, onaj koji se “rađa svako 20 godina“. Program je težak i zahtjevan a i I tenor nema alibi na koncertu. On mora sjajiti. Svaka čast i javna pohvala mom kolegi, današnjem tenoru Eduardu Šegoti – otkriva nam Lozančić ricet za uspješno trajanje klape:

- Naravno pohvale svim kolegama u klapi, puno je kilometara i koncerata iza nas, no najvažnije od svega je zadovoljstvo kolektivom. Lip’ spoj ljudi i pivača. Te su osobine jednako važne, inače klapa puca.

sandra barčot

Ribari i inžinjeri

Danas klapu čini 9 članova i voditelj klape: Edi Šegota I tenor, Jozo Delaš II tenor, Ivan Žanić II tenor, Duško Britvić II tenor, Alen Babić bariton, Petar Milan bariton, Hrvoje Lozančić bas, Ivica Vlajić bas, Dino Šimera bas te umjetnički voditelj Vinko Didović.

- Klapu Cambi ne čine estradnjaci, odnosno oni koji žive samo od klape. Mi smo tu kao polu amateri, polu profesionalci. Svakako profesionalci prema odnosu naspram pismi, obvezama. Jer drukčije ne ide – iznosi osobnu kartu klape Lozančić:

- A profesije su nam razne: od inžinjera do ribara težaka. Reklo bi se tipična zastupljenost puka našla se u klapi. Ima nas iz svih krajeva, i raznih profesija, svjetonadzora. S jednim motom - pisma nas drži homogenima!

POGLEDAJ IZVORNI ČLANAK

Comments

Got something to say?