10 godina VDP Kaštela

December 23, 2008

Preneseno iz Slobodne Dalmacije

Koncert pobjednika Večeri dalmatinske pisme

Spektakularnim klapskim koncertom u povodu 10. izdanja “Večeri dalmatinske pisme”, u zagrebačkoj dvorani “Lisinski” nastupilo je 13 klapa – uglavnom pobjednika ove glazbene manifestacije koja se svakog ljeta održava u Kaštelima.

Kaštelanski đir kao dio VDP-a prometnuo se tijekom posljednjeg desetljeća u promicatelja novih trendova u klapskoj glazbi, žanru koji je nakon razdoblja tavorenja na glazbenoj margini doživio novi val popularnosti.

Večer pred prepunom dvoranom započela je mješovita klapa Kastav s obradama Olivera (“Lijepa bez duše“) i Gibonnija (“Dobar dan“), nastavili su sisački Kolapjani, a izražajnost ženskog višeglasja pokazala je klapa Putalj iz Kaštel Sućurca sjajnom izvedbom tradicionala “Letimo“.

Slijedio je Kamen s dojmljivom klapskom obradom Slamnigove “Barbare“ i Špišićeve “Dalmatinske elegije“. Potpuni iskorak u suvremenu pop glazbu učinio je “Libar“ s obradom Lauferove “Budi moja voda“.

Najveći rokeri među klapašima, odjeveni u crne košulje i hlače, izgledali su poput nekog britanskog art rock banda iz 70-ih, a njihov se eksperiment, ako je suditi po pljesku, svidio publici u “Lisinskom”.

Spoj Afrike, reggaea i Dalmacije ponudila je bračka Braciera, koja je hrabro i efektno otpjevala Gegine “Judi moji“ i “Henjueke“.

Treći dio koncerta pripao je tradicionalnijim, no ništa manje umješnima – ženskoj klapi Neverin iz Kaštel Lukšića, klapi Sinj koja je plijenila s “Cesaricom“ i s “Jubav moja“, Vokalistima Salone u sjajnim općim mjestima dalmatinske pisme – “Pismu ćali“ i “Molitvi za tebe“.

Prošlogodišnji pobjednici - trogirski Tragos odlučili su se za “Lišini“ i “Ništa nova“, Pivači KUD-a Cambi svoju su kompetenciju dokazali s Belanovom “Do posljednjeg daha“ i Gibonnijevom “Hodaj“. Večer najboljih završila je u feštarskoj atmosferi - zajedničkom izvedbom klasika “Vilo moja“ i “Dalmatino povišću pritrujena“, pjesmom kultnog statusa među ljubiteljima klapske glazbe.

I nešto od nas samih…jedna fotokritika upravi festivala. Ako ste nas razumili!?

Comments

Got something to say?