S koncerta u Beču

November 14, 2008

Pozvani od strane Koncertne direkcije Zagreb, povodom dana Hrvatske glazbe u Beču,  6.11.2008, upriličili smo koncert u Beču, u Gradišćansko-Hrvatskom domu. Publika na koncertu bili su Gradišćanski Hrvati, njihovi gosti, Austrijanci, te manjim dijelom Hrvati - iseljenici.

Publici smo se predstavili repertoarom koji je sadržao tradicionalne, skladane, ali ili obrađene pop skladbe.  Pa iako je publika više uživala u onim starim pjesmama, koje i dan danas pjevaju i prenose predajom (o more duboko, ribar plete mrižu svoju…), imala se prilike upoznati i sa novijim stilom pjevanja u klapskom svijetu. Obzirom da su im popularne skladbe bile poznate (u originalnim izvedbama), dobro su prihvatili naš moderniji repertoar. Poslije koncerta zajedno smo pivali njima znane pisme…i ugodno se iznenadili brojem dobrih pivača.

U takvoj, dobroj atmosferi produžili smo koncert ali i biseve nakon toga. Publika je očito bila “žedna” naše domaće, klapske pisme. Nakon samog koncerta nastavili smo druženje s posjetiteljima uz ugodan razgovor…i obostranu znatiželju. Oni su nas pitali o našim pjesmama i drugim klapama, a mi njih o tome…kako su uspjeli unatoč 500 godina odvojenosti od matice u svojim tako malim društvenim sredinama, u stranoj zemlji,  funkcionirati i sačuvati svoj jezik (u Austriji i Slovačkoj). Prelistali smo novine koje izdaju na hrvatsko jeziku, ali bili iznenađeni prisustvom državne ORF emisije , koja je ovaj događaj snimala i napravila reportažu za program koji emitiraju na hrvatskom za potrebe hrvatske manjinske skupine.

Bilo je to obostrano ugodno iskustvo i sjećanje: za nas, ali i za publiku.

Posebno hvala gazdi Željku Radiću, inače vlasniku restorana Kornat, u Beču, na nezaboravnom i nesebičnom gostoprimstvu. Nezaboravni trenuci.

U restoranu Kornat, u vinskom podrumu, s gazdom

U restoranu Kornat, u vinskom podrumu, s gazdom

Par slika koje smo uspijeli dohvatiti s našeg boravka u Beču pogledajte ovdje

Comments

Got something to say?